×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 62

Kennel SenSenMann

-Saksanpaimenkoirien kasvatusta yli 20 vuoden kokemuksella.

banneri-sensenmann

Historiaa

 Saksanpaimenkoiralehti artikkeli 6/2003

Miten kaikki alkoi?

Lapsena karkasin päivähoitopaikasta riesaksi asti ulkoiluttamaan naapureiden koiria ja siitä nousi kova meteli kun aina olin kadoksissa. Sain ensimmäisen koirani vuonna 1981 se oli karhukoirauros Joppe. Jopen kanssa liityimme metsästysseuraan ja kävimme koirakerhossa tokoilemassa.

Koska sukulaisillani oli saksanpaimenkoiria, rotu nousi ylitse muiden. Ensimmäinen oma saksanpaimenkoira oli Sweet-Heta´s Fiia, eli Jetta. Jetan kasvattaja Raija Niemi innosti minut mukaan saksanpaimenkoiraharrastukseen. Raijalta opin kasvattajan arkea astutuksista synnytykseen. Yhdessä kävimme näyttelyissä ja pk-kokeissa.

Keskustelut kokeneiden kasvattajien kanssa ovat antaneet jalostuksellisia ajatuksia ja neuvoja mm. Stenbo, Makros ja Solholmens ovat olleet merkittäviä yhteistyökumppaneita. Serkkupoika Samin mukaantulo toi lisäpotkua harrastukseen. Yhteiset näyttely- ja astutusmatkat Samin kanssa ovat olleet antoisia.

Varusmiespalveluksen aikana astutin Jetan. Ensimmäisen kerran kennel Reikon Flegel von Karthagolla ja toisen kerran SA Gonradilla. Kummallakaan kerralla ei valitettavasti syntynyt pentuja. Ensimmäinen SenSen Mann pentue syntyi kun astutin Jetan Fanto Hirschelin pojalla, Eros Königsgardella.

Mitkä ovat kasvatustyösi suuntaviivat?

Ensimmäisen narttuni kanssa piti vaan tehdä pentuja. Niistä tuli kuitenkin hyviä koiria, jotka pärjäsivät näyttelyissä. Tämän innostamana ostin useita narttuja sekä Suomesta että Saksasta. Vuonna 1994 ostin Lale vom Fiemereckin. Siitä kasvoi ensimmäinen linja, jonka avulla olen päässyt eteenpäin. Toinen jalostukseen suuresti vaikuttanut asia on ollut Makros E-pentue. Siitä ostin Makros Erican, josta lähti toinen emälinja. Erican veli East yhdistettynä Laleen teki ensimmäiset SenSen Mann näyttelyvoittajat. Jalostustyö on perustunut voimakkaasti maailmallakin menestyneeseen Jeck-Ulk-linjaan, Laleen Jeckin tyttönä ja Ericaan Ulkin tyttönä.

Vuonna 1997 astutin Lalen nuorella ruotsalaisella voittajalla Mischaland´s Simonilla. Tämä Jeck-linjasiitos tuotti SenSen Mann M-pentueen. Tämä pentue mullisti koko SenSen Mannin, eikä mikään ollut ennallaan. Max on hieno koira, jolla on vielä paljon annettavaa ja sen ihanat siskot jatkavat Lalen perintöä tehden toinen toistaan upeampia pentuja.

Ajatuksia saksanpaimenkoiraharrastuksesta?

Koen itseni ensisijaisesti kasvattajaksi ja saksanpaimenkoirassa arvostan sen monipuolisuutta. Koiranomistajassa arvostan kaikkea tekemistä saksanpaimenkoiran kanssa, on se sitten agilityä, suojelua, metsäjälkeä tai näyttelyissä käymistä. Kaikki tekeminen on positiivista.

Päänäyttelyn rohkeuskoetta on arvosteltu turhaan. Se antaa paljon informaatiota koirista ja auttaa tehtäessä jalostuspäätöksiä. Näyttelyt antavat kasvattajalle vertailupohjaa muiden koiriin. Näyttelyt antavat mahdollisuuden myös oman kilpailuvietin toteuttamiseen. Terve kilpailu motivoi eteenpäin ja yrittämään kovemmin.

Miten katsot eteenpäin?

Aion jatkaa samoilla suuntaviivoilla kuin tähänkin asti. Pidän silmällä nuoria koiria maailmalla. kiinnitän kuitenkin entistä enemmän huomiota koirien luonteeseen, sehän on se tämän päivän ja tulevaisuuden juttu.  

 

Ajankohtaista